Mézeskalács:
Hozzávalók:
1 kg liszt
25 dkg margarin
5 tojás
20 dkg méz
20 dkg porcukor
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna
Az alapanyagokat összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és pár órára hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán kis adagokban kinyújtjuk, kiszaggatjuk, kivajazott tepsibe tesszük és 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Érdemes a sütő mellett állni és figyelni, mert hamar megég.
Díszítése:
Cukormáz:
1 tojás fehérje,
15-20 dkg cukor (amennyit a tojás felvesz)
Kikavarjuk a tojást és a cukrot, zacskóba töltjük. Kivágjuk a sarkát és a kihűlt mézeseket megdíszítjük. A mázba nyomhatunk színes cukrokat.
Magok, színes cukrok::
A szaggatás után, de a sülés előtt, megkenjük a tésztákat villával felvert tojással, és így díszítjük magokkal.
Tökmag, napraforgó, dió, mogyoró, szezámmag, mák, mandula szépen mutat.
Megbolondíthatjuk tésztából sodort gilisztacsíkokkal, rácsozhatjuk vele, mintákat „rajzolhatunk” vele.
Ablakos:
A kiszaggatott tésztát sütőpapírra tesszük, közepüket kiszúrjuk, és öt percig sütjük, majd sodrófával összetört, töltetlen kemény cukorkát szórunk bele.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: