Görögország – Muszaka

Muszaka

Hozzávalók:

6 db közepes nagyságú krumpli karikára vágva,

4 padlizsán felkarikázva, besózva, fél óra állás után olajban kisütve

80 dkg darált marhahús 

1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma

szegfűbors, bors, só, 1 kis db egész fahéj, 1 babérlevél

5 db nagy paradicsom reszelve

3 tojás

40 dkg reszelt sajt

1 nagy csokor petrezselyemzöld

1,5 dl olíva olaj

a besamel mártáshoz: 8 dl tej, 3 kanál liszt,5 dkg vaj, 1 tk szerecsendió darálva

Elkészítése:

1.) Forró olajon kicsit megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a darált húst. Fűszerezzük: fokhagyma, só, bors, szegfűbors, fahéj, 1-2 babérlevél. Felöntjük a reszelt paradicsommal és szükség esetén egy fél pohár vízzel, fél óra alatt készre főzzük.

Ha kihűlt belekeverjük a kissé felvert tojások fehérjét, majd egy csokor aprított petrezselymet. 

2.) Besamel: Vajban a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a hideg tejet, majd csomómentesre főzzük. Ízesítjük, csipet só, őrölt szerecsendió. Ha kihűlt belekeverjük a tojások sárgáját. 

3.) Bő olajban kisütjük a krumplit és a padlizsánt.

Tepsibe rétegezzük a következő módon: 

sült krumpli –reszelt sajt- paradicsomos darált hús –reszelt sajt – sült padlizsán – besamel – reszelt sajt, 200 fokon készre sütjük.

A recepteket www.gorogkonyha.com oldalon találtuk, és a blog írójától Ágnitól kértünk tanácsokat az elkészítésükhöz

Címkék:
Tovább a blogra »