Muszaka
Hozzávalók:
6 db közepes nagyságú krumpli karikára vágva,
4 padlizsán felkarikázva, besózva, fél óra állás után olajban kisütve
80 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
szegfűbors, bors, só, 1 kis db egész fahéj, 1 babérlevél
5 db nagy paradicsom reszelve
3 tojás
40 dkg reszelt sajt
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1,5 dl olíva olaj
a besamel mártáshoz: 8 dl tej, 3 kanál liszt,5 dkg vaj, 1 tk szerecsendió darálva
Elkészítése:
1.) Forró olajon kicsit megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a darált húst. Fűszerezzük: fokhagyma, só, bors, szegfűbors, fahéj, 1-2 babérlevél. Felöntjük a reszelt paradicsommal és szükség esetén egy fél pohár vízzel, fél óra alatt készre főzzük.
Ha kihűlt belekeverjük a kissé felvert tojások fehérjét, majd egy csokor aprított petrezselymet.
2.) Besamel: Vajban a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a hideg tejet, majd csomómentesre főzzük. Ízesítjük, csipet só, őrölt szerecsendió. Ha kihűlt belekeverjük a tojások sárgáját.
3.) Bő olajban kisütjük a krumplit és a padlizsánt.
Tepsibe rétegezzük a következő módon:
sült krumpli –reszelt sajt- paradicsomos darált hús –reszelt sajt – sült padlizsán – besamel – reszelt sajt, 200 fokon készre sütjük.
A recepteket www.gorogkonyha.com oldalon találtuk, és a blog írójától Ágnitól kértünk tanácsokat az elkészítésükhöz
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: